Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ Ν.Υ

Στη Νέα Υόρκη θα ταξιδέψουν 281 αρχαιότητες από την Κρήτη, οι οποίες θα εκτεθούν στο Ωνάσειο Μορφωτικό Κέντρο από τις 13 Μαρτίου μέχρι τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση- πανόραμα αφιερωμένη στην μινωικό πολιτισμό.
Τα μουσεία της Κρήτης δάνεισαν στο Ωνάσειο Μορφωτικό Κέντρο δεκάδες αρχαιότητες που θα παρουσιάσουν μια εικόνα της καλλιτεχνικής δημιουργίας του πρώτου πολιτισμού που αναπτύχθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Η έκθεση έχει τίτλο «Από τη Γη του Λαβυρίνθου: Μινωική Κρήτη, 3000- 1100 π.Χ.» και αποτελείται από έντεκα ενότητες, σημαντικές στην ιστορία του μινωικού πολιτισμού. Αυτές αναφέρονται στη διοίκηση, το γραφειοκρατικό σύστημα και τη γραφή, στη θρησκεία και τη λατρεία, στις τέχνες και την τεχνολογία, στην καθημερινή ζωή, στον θάνατο και τις ταφικές πρακτικές.
Αλλα θέματα που θα εξεταστούν είναι η διατροφή των μινωιτών (στην ενότητα «Διατροφή και Αρώματα»), οι πρώτες κοινότητες, τα μινωικά ανάκτορα, η άνοδος και η πτώση του μινωικού πολιτισμού.
Στην έκθεση θα φιλοξενηθούν χρυσά κοσμήματα, αγγεία, χάλκινα όπλα, εργαλεία και ειδώλια, διπλοί πέλεκεις και θραύσματα τοιχογραφιών, καθώς και πολύχρωμες τοιχογραφίες που εγκατέλειψαν για πρώτη φορά τα μουσεία της Κρήτης.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Σεπτεμβρίου και θα την πλαισιώσουν διαλέξεις και ξεναγήσεις, καθώς και ένα διεθνές συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: