Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΠΟΥ ΕΤΡΕΧΑΝ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΣΤΑ ΙΣΘΜΙΑ






Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009
Πού τρέχαν τ' άλογα στα Ισθμια;
Σε αναζήτηση του Ιπποδρόμου των Ισθμίων βρίσκεται η αρχαιολογική έρευνα.
Ψάχνουν τον χώρο στον οποίο τελούνταν οι ιππικοί αγώνες προς τιμήν του θεού των ίππων, Ποσειδώνα, όπως ανακοινώθηκε στο Α' Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο της Κορίνθου (27-29 Μαρτίου).
«Τα πρώτα χρόνια οι ιππικοί αγώνες και οι αρματοδρομίες μπορεί να πραγματοποιούνταν σε οποιονδήποτε ανοιχτό χώρο κοντά στο ιερό. Σταδιακά όμως η δημοτικότητα των αγώνων θα πρέπει να κατέστησε αναγκαία την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης περιοχής για τους θεατές, που ενδέχεται να ήταν δεκάδες χιλιάδες», σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Wichita των ΗΠΑ, Frederick Hemans. «Πού θα μπορούσε να υπάρχει τέτοιος χώρος στα Ισθμια;», αναρωτιέται ο Αμερικανός ιστορικός. Και υποστηρίζει ότι «στους χώρους γύρω από το ιερό υπάρχει μία μόνο τοποθεσία που θα μπορούσε να καλύπτει ικανοποιητικά τις απαιτήσεις ενός ιπποδρόμου». Είναι η κοιλάδα της Ράχης, ΝΑ του ιερού της Ισθμίας, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα τοπογραφικών ερευνών και ερευνών με απομακρυσμένο αισθητήρα.
«Το νοτιοανατολικό άκρο της κοιλάδας είναι στρογγυλεμένο και έχει τη μορφή σφενδόνης, ενώ οι δύο λόφοι που το πλαισιώνουν φαίνεται πως έχουν υποστεί μεταβολές για να παράσχουν χώρο για τους θεατές, όπως και στα ελληνικά στάδια. Η βάση της κοιλάδας έχει μήκος 360 μέτρα και πλάτος 90 μέτρων και συγκρίνεται με τους ρωμαϊκούς ιπποδρόμους της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης. Οι μετρήσεις της αγωγιμότητας του εδάφους σε αυτό το σημείο υποδηλώνουν πως υπάρχει μια οριζόντια επιφάνεια λίγα μέτρα κάτω από το σημερινό επίπεδο του εδάφους, που θα μπορούσε να είναι και ο αρχαίος στίβος. Στο νοτιοανατολικό άκρο, νοτίως του μεταγενέστερου σταδίου, υπάρχει τεχνητό άνδηρο σε κατάλληλη θέση για τα σημεία εκκίνησης των αρματοδρομιών».
Τα Ισθμια διεξάγονταν από τον 7ο αι. π.Χ. την άνοιξη κάθε δύο χρόνια και διαρκούσαν τρεις μέρες. Τον 6ο αι. π.Χ. οι Κορίνθιοι πρόσθεσαν γυμνικούς και ιππικούς αγώνες. Οι αγώνες συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της Ρωμαϊκής εποχής. Οι αθλητικοί αγώνες διεξάγονταν στον στίβο και οι μουσικοί στο θέατρο. Οι νικητές λάμβαναν αρχικά στεφάνι από πεύκο και από τις αρχές του 5ου αι. π.Χ. από αγριοσέλινο. Στους ρωμαϊκούς χρόνους και από τα δύο.
Ν.ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: