Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ

ΣΕ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Ο Ορφέας στο επίκεντρο κορυφαίων επιστημόνων αστρονομίας και φυσικής
24.09.2009
Οντότητα που έδρασε στη Θράκη και επηρέασε την επιστήμη, τη μεταφυσική, τη
θεολογία και τις τέχνες
Το θέμα «Ορφέας και Κοσμογονία» θα αναπτύξουν κορυφαίοι επιστήμονες της αστρονομίας και της φυσικής, στα πλαίσια του συνεδρίου, που διοργανώνει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου, στην Κομοτηνή, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009, στις 6 μ.μ. στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Γραμματικάκης. Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες καθηγητών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον συντονισμό του καθηγητή αστρονομίας του Α.Π.Θ., Ιωάννη Σειραδάκη.
Το συνέδριο στην Κομοτηνή αποτελεί συνέχεια του πρώτου συνεδρίου για τον Ορφέα
που διοργανώθηκε πέρσι στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Το συμπόσιο έχει ως αντικείμενο την κοσμογονία, καθώς φέτος η ανθρωπότητα γιορτάζει τα 600 χρόνια από τη γέννηση του Γαλιλαίου που θεμελίωσε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος, αντικείμενο με το οποίο ασχολήθηκε η ορφική κοσμογονία. Ο πρόεδρος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, ομότιμος καθηγητής Δ.Π.Θ, Γεώργιος Μηνόπουλος, εξήρε την προσωπικότητα του Ορφέα και την προσφορά του στον παγκόσμια πολιτισμό, «για τον Ορφέα υπάρχουν τόσα κείμενα που μέσα από αυτά προκύπτει μια φιλοσοφία, μια μεταφυσική που αναφέρεται στον ένα και μοναδικό
Θεό που δημιούργησε το σύμπαν, αλλά αναφέρεται και στην επιστήμη. Μέσα από τα Ο Ορφέας στο επίκεντρο κορυφαίων επιστημόνων ασ. κείμενα αυτά προκύπτει μια πολύ ενδιαφέρουσα κοσμογονία που εν πολλοίς έχει ισχύ μέχρι και σήμερα και φυσικά αναφέρονται και στις τέχνες με κυρίαρχο θέμα βέβαια τον Ορφέα και την Ευρυδίκη, ή να το πούμε αλλιώς ο πρώτος άνθρωπος, η Ευρυδίκη, που γυρίζει από τον κάτω κόσμο επάνω, υπάρχει μια νεκρανάσταση και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει όχι μόνο ένας συμβολισμός, αλλά και μια φιλοσοφία. Αυτά τα πράγματα τα γνωρίζει ολόκληρη η ανθρωπότητα και τα έχει αναδείξει σε ένα κυρίαρχο θέμα, κυρίως βέβαια προς την μορφή της τέχνης, αρκεί να πούμε ότι μέχρι το 1920 είχαν γραφτεί 50 όπερες οι οποίες αναφερόντουσαν στο θέμα Ορφέας και Ευρυδίκη. Ο πρόεδρος της Ν.Α.Ρ.Ε. κάλεσε τους πολίτες της Ροδόπης και της Θράκης να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συμποσίου και με τη συμμετοχή τους να συμβάλλουν στην ανάδειξη της
προσωπικότητας του Θράκα Ορφέα
Πρόγραμμα συμποσίου
]Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 18.00 – 18.30 Προσφωνήσεις. 18.30 – 19.30 ομιλία «Η γένεση του Σύμπαντος και το αρχέγονος φως» Γιώργος Γραμματικάκη, ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης. 19.30 – 20.00 Διάλειμμα. 20.00 – 21.30 Ομιλίες «Ορφική κοσμογονία: Αστρονομία και μυστηριακή λατρεία» Μάρω Παπαθανασίου, αν. καθηγήτρια τμήματος Μαθηματικών, Πανεπιστημίου Αθηνών. «Το ηλιοκεντρικό σύστημα από τους ορφικούς έως την καθιέρωσή του», Στράτος Θεοδοσίου αν. καθηγητής τμήματος Φυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Από τον Ορφέα στον μηχανισμό των Αντικυθήρων» Ξενοφών Μουσάς, αν. καθηγητής τμήματος Φυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο χώρο της εκδήλωσης θα εκτεθούν banners και θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίων, με θέμα τον «Ορφέα».
Το συμπόσιο συνδιοργανώνουν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις Ροδόπης και Έβρου, ο
Δήμος Κομοτηνής και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Νικ. Ζωίδου 22-24, 69100 Κομοτηνή. Τηλ: 25310 22791, 25310 33255, Fax: 25310 31302. Email:
xronos@xronos.gr
Copyright © «Ο ΧΡΟΝΟΣ» Καθημερινή Εφημερίδα της Κομοτηνής, 2001 - 2006.

1 σχόλιο:

Sotiris Sofias είπε...

Διάβασα για το συνέδριο του Ορφέα στη Κομοτηνή, αλλά δυστυχώς το πληροφορήθηκα αφότου πραγματοποιήθηκε.Είμαι ο συγγραφέας του βιβλίου ΟΡΦΡΕΑΣ και ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΝΟΩΝ. Είναι ένα βιβλίο που αποδεικνύει την ιστορικότητα του προσώπου του Ορφέα, του μεγαλύτερου Έλληνα όλων των εποχών. Έχω στείλει δελτίο τύπου στην εφημερίδα Χρόνος, που δημοσιεύτηκε στις 28-10-09 από την κα Συμεωνίδου.Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, αλλά πρώτιστα στους Θράκες και ειδικώτερα τους κατοίκους της αρχαίας Ροδόπης, τους αρχαίους Κίκονες. Μάλιστα ο Ορφέας κατοικούσε στην σημερινή ευρύτερη περιοχή του δήμου Σαπών, και πιθανότατα το σπήλαιό του (άντρο όπως το αποκαλεί ο ίδιος)ήταν αυτό της Στρύμης. Στο www.sotirissofias.blogspot.com υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες της 4ετούς μου έρευνας για τον Ορφέα.
Περιμένω το επόμενο συνέδριο για τον Ορφέα, όπου θα είμαι ο κεντρικός ομιλητής.

Φιλικά,
Σωτήρης Σοφιάς