Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Χανιά- Αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων θα φιλοξενηθεί στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης από τις 18 – 10 – 2010 και για ένα μήνα.

Χανιά- Αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων θα φιλοξενηθεί στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης από τις 18 – 10 – 2010 και για ένα μήνα.
Αντίγραφο του αρχαιότερου υπολογιστή του μηχανισμού των Αντικυθήρων, θα φιλοξενείται από την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στα Χανιά. Το απόγευμα του Σαββάτου, στο Νεώριο του Μόρο, στην παλιά πόλη των Χανίων, θα γίνει η παρουσίαση του αντιγράφου του σε ειδική εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες από το χώρο της Φυσικής του Διαστήματος καθ. Ξενοφών Μουσάς, από τον χώρο της κατασκευής αρχαίων οργάνων ο Μαθηματικός κ. Διονύσιος Κριάρης και από τον χώρο της της Αστροναυτικής ο Δρ. Νικόλαος Μπαλτέας. Την εκδήλωση οργανώνουν η διοίκηση του Ναυτικού Μουσείου και ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης και τους Δήμους Χανίων, Νέας Κυδωνίας και Θερίσου . Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων φτιάχτηκε γύρω στο 150 π.Χ. Βασίζεται στην αντίληψη των Ελλήνων φιλοσόφων, που υποστηρίζουν ότι τα φυσικά φαινόμενα περιγράφονται, ερμηνεύονται και προβλέπονται. Σύμφωνα με τον Χρήστο Σωτηρόπουλο, Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, "αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά αντικείμενα για την Ελλάδα και για την ανθρωπότητα. Η δε μελέτη του παρέχει αδιάσειστες αποδείξεις ότι οι Έλληνες ανέπτυξαν υψηλού επιπέδου επιστήμη και τεχνολογία βασισμένη σε γνώσεις των νόμων της φυσικής , πολύ ανώτερη από ότι εκτιμούσε η επιστημονική κοινότητα". Ο κ. Σωτηρόπουλος έκανε επίσης γνωστό ότι, "μέσω του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα εμβαθύνουμε στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα που βρίσκεται πίσω από το μηχανισμό, θα μάθουμε τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν μετρήσεις ακριβείας χρησιμοποιώντας πανέξυπνες κατασκευές". Το αντίγραφο του πρώτου υπολογιστή που κατασκεύασε ο κ. Διον. Κριάρης θα φιλοξενηθεί στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης δεδομένου ότι ο μηχανισμός βρέθηκε σε ναυάγιο και ήταν κατασκευασμένος για να χρησιμοποιηθεί σαν ένα σύγχρονο για την εποχή του όργανο πλοήγησης .

Δεν υπάρχουν σχόλια: