Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Φεστιβάλ Επιστήμης , Μηχανισμός Αντικυθήρων

«Η επικοινωνία της επιστήμης»
05/06/2011 Της Πόλας Τσώνη


Η κυπριακή κοινωνία υποδέχεται από φέτος ένα νέο θεσμό: Το Φεστιβάλ Επιστήμης, πρωτοβουλία μιας ομάδας επιστημόνων με πάθος για την επικοινωνία της επιστήμης. Στόχος του φεστιβάλ είναι να συγκεντρώσει κάτω από την ομπρέλα του τους ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς της Κύπρου, σε μια δημιουργική συνεργασία για την αποτελεσματική και διασκεδαστική επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό, την ανάδειξη των σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων, καθώς και το συγκερασμό της επιστήμης με την τέχνη. O θεσμός φιλοδοξεί να συνεχιστεί στο μέλλον ως μία ετήσια γιορτή για την επιστήμη, την τεχνολογία, την καινοτομία και την ανάπτυξη.
«Η επικοινωνία της επιστήμης με απλά λόγια, χιούμορ και αμεσότητα έχει πολλά οφέλη για την κοινωνία», λέει η Δρ Κατερίνα Καουρή, Συντονίστρια του Φεστιβάλ Επιστήμης και μαθηματικός. «Ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται με συντομία για θέματα που τον αφορούν άμεσα, π.χ. για τα τρόφιμα, για την πυρηνική ενέργεια, για τα τσουνάμι, για τα κινητά, για τις αρρώστιες… Η επικοινωνία της επιστήμης είναι επίσης καθοριστική, όταν τα μικρά παιδιά πρωτομαθαίνουν την επιστήμη.
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ έγινε πρόσφατα στο Θ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ένα διαδραστικό εργαστήριο, όπου τα παιδιά έμαθαν για τους πλανήτες. Οι δάσκαλοι τους είπαν ότι ακόμα και τα αδιάφορα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Πρέπει να ελκύσουμε τα παιδιά στη γνώση μέσα από το παιγνίδι και το χιούμορ. Τα πιο μεγάλα παιδιά, επίσης, όταν αποφασίζουν τι θα σπουδάσουν είναι σημαντικό να καταλαβαίνουν τι τους περιμένει με απλά παραδείγματα. Αλλά και οι ίδιοι οι επιστήμονες ωφελούνται όταν γίνεται κατανοητή η έρευνά τους, γιατί έτσι μπορούν πιο εύκολα να πείσουν γιατί πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται».
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ του Φεστιβάλ άρχισαν με την έκθεση για το μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον αρχαιότερο υπολογιστή στον κόσμο, που παρουσιάζεται από τις 27 Απριλίου μέχρι τις 10 Ιουνίου 2011. Ο μηχανισμός είναι εκπαιδευτικό εργαλείο, που ελκύει μικρούς και μεγάλους στις επιστήμες, την ιστορία και την αρχαιολογία, και έτσι συνδέεται άμεσα με την αποστολή του Κυπριακού Φεστιβάλ Επιστήμης να φέρει την επιστήμη πιο κοντά στον κόσμο.
Η διάσημη επιστημονική έκθεση σχετικά με τον παγκόσμια γνωστό αρχαίο μηχανισμό των Αντικυθήρων διανθίστηκε, ήδη, από μία σειρά διαλέξεων για το κοινό από τον δρα Μουσά, Αναπληρωτή Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έχει παραχωρήσει και την έκθεση στο Φεστιβάλ Επιστήμης. Στη διάλεξή του, ο Δρ Μουσάς εκμυστηρεύτηκε ότι αυτό το αντικείμενο ήταν που τον ώθησε να μελετήσει αστροφυσική, καθώς καθόταν με τις ώρες και τον περιεργαζόταν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, όταν ήταν ακόμη παιδί, προσπαθώντας να καταλάβει τα μυστικά του.
Όπως εξήγησε στο κοινό με λόγια απλά και κατανοητά, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας μυστήριος αλλά «σοφός» μηχανισμός, ο αρχαιότερος υπολογιστής και ο αρχαιότερος μηχανικός κόσμος. Προβλέπει τις κινήσεις των αστρονομικών αντικειμένων, καθώς και τις εκλείψεις του ήλιου και της σελήνης. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε γύρω στο 125π.Χ., με βάση τα μαθηματικά, τους νόμους της φυσικής και προηγμένη τεχνολογία, και λειτουργεί με γρανάζια που περιστρέφονται. Η περιπλοκότητα και η ακρίβεια στην κατασκευή του αποτελούν αδιάσειστη απόδειξη ότι η Έλληνες ανέπτυσσαν υψηλού επιπέδου επιστήμη και τεχνολογία, βασισμένη σε γνώσεις πολύ ανώτερες απ' ό,τι εκτιμούσε μέχρι τώρα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Δεν έχουν εξιχνιαστεί ακόμα όλα του τα μυστικά και επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο εξακολουθούν να τον μελετούν.
Η έκθεση, η οποία έχει ταξιδέψει ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου, περιλαμβάνει 20 πολύχρωμα ενημερωτικά πάνελς, λεπτομερές μπρούντζινο ομοίωμα, κλιπάκια και αλληλεπιδραστικά μοντέλα υπολογιστή. Η έκθεση και το ομοίωμα φιλοξενήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Λευκωσία από τις 27 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου, ενώ από τις 18 Μαΐου φιλοξενείται στο Studio 8 στη Λεμεσό, όπου θα παραμείνει μέχρι και τις 10 Ιουνίου.
«Πτήσεις, μαθηματικά και έρωτας»

ΕΠΙΣΗΣ, στα πλαίσια του Φεστιβάλ το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με πρωτοβουλία του Δρα Γιώργου Γρηγορίου, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών, διοργάνωσε στις αρχές Απριλίου Εβδομάδα Επιστήμης, με ποικίλες εκλαϊκευμένες επιστημονικές εκδηλώσεις και θα ακολουθήσει το καλοκαίρι, πιθανότατα περί τα τέλη Ιουνίου, εκλαϊκευμένη παρουσίαση από τη Δρα Κατερίνα Καουρή, Επίκουρη Καθηγήτρια Μαθηματικών στο Intercollege Λεμεσού, με θέμα γνωστές και άγνωστες εφαρμογές των μαθηματικών στη ζωή μας (Τίτλος: «Πτήσεις, Μαθηματικά και Έρωτας», Studio 8-Λεμεσός, 8μμ). Το Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει εκδήλωση με απλές επιστημονικές παρουσιάσεις επίκαιρων επιστημονικών θεμάτων, με προβολή ταινιών μικρού μήκους.
*Οργανωτική Επιτροπή-Κυπριακό Φεστιβάλ Επιστήμης: Δρ Κατερίνα Καουρή (Συντονίστρια), Δρ Κωνσταντίνος Κάτζης, κ. Άννα Χριστοδούλου, Δρ Γιώργος Γρηγορίου, Δρ Πάνυ Καΐμη, κ. Ζωή Καουρή.
*Υποστηρίζουν: Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου, Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία, Βρετανικό Συμβούλιο.
*Επίσημη ιστοσελίδα για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων: www.antikythera-mechanism.gr
*Σελίδα Facebook: «Κυπριακό Φεστιβάλ Επιστήμης».
*Πληροφορίες: Κυπριακό Φεστιβάλ Επιστήμης-99947843, Intercollege Λεμεσού-25381180, Studio 8-99604020

Δεν υπάρχουν σχόλια: